Priprema za GRE ispit

GRE – Graduate Record Examinations

GRE

Šta je GRE?
GRE je standardizovani test koji se koristi kao prijemni ispit za upis na diplomske i postdiplomske studije u inostranstvu. Fakulteti u inostranstvu ih koriste kako bi ocenili sposobnost kandidata da učestvuju u njihovim programima. Kad se govori o GRE testu obično se misli na GRE General test, ali postoji i GRE Subject test potreban za upis na diplomske i doktorske programe u Sjedinjenim američkim državama.

Kako izgleda GRE General test?
Od 1. avgusta 2011. godine primenjuje se novi (Revised) GRE General test koji se sastoji od 3 jednaka dela kao i prethodni GRE General test:

Područje

Vremensko ograničenje

Broj pitanja

Zadatak

Analytical Writing (pisanje eseja)

60 minuta

2 celine po 1 zadatak

Procenjuje sposobnost kritičkog razmišljanja i veštinu analitičkog pisanja, posebno sposobnost kandidata da jasno i efikasno izražava složene ideje. Sastoji se od dva različita zadatka: analiza problema (45 minuta) i analiza argumenta (30 minuta)

Verbal Reasoning (jezički deo)

60 minuta

2 celine po 20 pitanja

Procenjuje sposobnost razumevanja pročitanog, veštine verbalnog izražavanja, fokusirajući se na sposobnost kandidata da analizira i oceni pisani materijal.

Quantitative Reasoning (matematički deo)

70 minuta

2 celine po 20 zadataka

Procenjuje sposobnost rešavanja problema, fokusirajući se na temeljne koncepte aritmetike, algebre, geometrije i analize podataka.

* Osim navedenih celina, može se pojaviti još jedna koja se ne ocenjuje niti ulazi u rezultat. Kandidatima nije poznato koja je to celina, najčešće je iz jezičkog ili matematičkog područja.
** Novi GRE General test koji se polaže na računaru (Computer-Based) može uključiti i jednu celinu koja služi za potrebe istraživanja i takođe se ne ocenjuje. Ta celina je posebno označena pa su kandidati upozoreni o kojoj se celini radi.

GRE General test se polaže 4 sata s jednom pauzom od 10 minuta nakon 3. celine. Nakon svake od ostalih celina sledi redovna pauza u trajanju od jednog minuta.

Kako izgleda GRE Subject test?
GRE Subject test potreban je za upis na diplomske i doktorske programe u Sjedinjenim američkim državama. Nije uvek obavezan, preporučuje se za uspešan upis na bolje fakultete. Većina kandidata koji pretenduju da upišu bolje fakultete polažu barem jedan GRE Subject i na taj način stiču prednost nad ostalim kandidatima.

GRE Subject je test iz jednog predmeta koji kandidat bira u zavisnosti od smera koji upisuje, a na raspolaganju je 8 vrsta testova:

  • Biohemija i molekularna biologija
  • Biologija
  • Hemija
  • Informatika
  • Književnost na engleskom jeziku
  • Matematika
  • Fizika
  • Psihologija

REZULTATI

Rezultati GRE testa su važeći  pet godina od godine polaganja (01.07.-30.06.). Trenutno se to odnosi na rezultate od 1.07.2010 do danas.

Rezultati GRE testa

Celina                                                              Broj bodova

Verbal Reasoning                                130-170 sa povećanjem po jednom poenu

Quantitive Reasoning                         130-170 sa povećanjem po jednom poenu

Analytical Writing                              0,6 sa povećanjem na pola poena

Ukoliko ne odgovorite na pitanja iz posebne celine (npr. Verbal Reasoning), nećete dobiti poene za tu celinu (No Score).

Kako se prijaviti i gde se polaže test?
Možete se prijaviti elektronskim putem nakon što se registrujete na stranici http://www.ets.org/gre/subject/register gde možete pročitati detaljnije o datumima i test centrima.

GRE termini polaganja ispita

4.3.  6.3.  11.3.  13.3.  18.3.  25.3.  27.3.  1.4.  8.4.  10.4.  22.4.  24.4.  29.4.  6.5.  8.5.  13.5.  15.5.  20.5.  22.5.  27.5.  29.5.  3.6.  5.6.  10.6.  12.6.  17.6.  19.6.  24.6.  26.6.

 


 


Opšti i konverzacioni kursevi