Priprema za SAT ACT ispit

 SAT ispit 1

ŠTA JE SAT TEST?

SAT test je standardizovani test, neophodan za upis na većinu američkih koledža, ali je potreban i za upis osnovnih studija na određenom broju evropskih univerziteta. Ukoliko želite da aplicirate za sportsku ili akademsku stipendiju, za većinu osnovnih studija biće vam potreban ovaj sertifikat. 

Merryland škola sa velikim uspehom priprema kandidate za polaganje ovog ispita dugi niz godina, o čemu svedoči veliki broj akademaca i sportista, a njihove utiske možete videti na  https://merrylandschool.rs/utisci-polaznika.html.

KAKO IZGLEDA SAT TEST?

KAKO IZGLEDA PRIPREMA SAT TESTA?

Razumevanje teksta (Reading)

Pripreme obuhvataju niz strategija, upoznavanje sa različitim tipovima pitanja i proširenje vokabulara koji je od izuzetnog značaja za uspešno savladavanje testa. Na samom početku priprema, polaznici su uglavnom skeptični zbog kompleksnosti tekstova i velikog broja nepoznatih reči, ali se uz pomoć iskusnih profesora prevazilaze početni izazovi i može videti napredak sa svakim novourađenim testom. Tekstovi obuhvataju teme kao što su američka i svetska socijalna istorija, ekonomija, prirodne nauke a prvi tekst je uvek književni.

 Pisanje i jezički deo testa (Writng and Language)

Ovaj deo ispita testira znanje gramatike, interpunkcije i logičkog povezivanja rečenica u smislenu celinu. Bilo da posedujete osrednje ili napredno znanje gramatike, uz pomoć naših profesora i stručnog materijala popunjavate rupe u znanju i pravite korak napred, ka višem nivou znanja, što direktno povećava broj poena na ovom delu SAT testa.

SAT esej (Essay)

Ovaj deo ispita sada traje 50 minuta, i potreban Vam je ukoliko aplicirate za akademsku stipendiju. U ovom delu imate zadatak da pročitate tekst i da kritički analizirate argumentaciju autora, koristeći sva pravila i komponente koje SAT esej zahteva. Esej se ocenjuje na skali od 2 do 8, i nije uključen u skor od maksimalno 800 poena za engleski deo testa.

Matematika (Maths)

Matematički traje 80 minuta i sastoji se iz dva dela. Format ispita se nije značajno promenio po pitanju matematike, ali su veštine koje se tesiraju promenjene, pa je sada veći naglasak stavljen na analizu podataka i grafika, algebru i jednačine, dok su pitanja dosta realističnija nego u prethodom formatu SAT ispita.

KADA I GDE MOGU DA POLAŽEM SAT TEST?

SAT ispit se polaže šest puta godišnje van SAD. U Beogradu se SAT test polaže u međunarodnom akademskom centru. Imajte u vidu da se može dogoditi da centar za testiranje nema sve ponuđene datume koji se nalaze u rasporedu i zato je potrebno da se prijavite na vreme, 3-4 nedelje, a u zimskom semestru preporučujemo i do 8 nedelja ranije. Prijava se obavlja online. Rezultati se objavljuju u periodu od 3 nedelje nakon polaganja ispita.

TERMINI POLAGANJA 

Zbog ovogodišnje pandemije, majsko i junsko polaganje je otkazano. Sledeći zvanično objavljeni termini su:

29.08.  03.10.  07.11.  05.12.

Cena polaganja SAT testa van SAD je 75 američkih dolara.

Upis je u toku, a o konkretnom terminu i tempu održavanja časova zainteresovani polaznici se mogu informisati putem telefona.

Uz POPUST koji vazi za upis u prolećnom semestru, iznos mesečne rate je 14.450 din. (12x90min.-1 mesec). Preporučeni period pripreme za SAT je 3/4 meseca, u zavisnosti od Vašeg trenutnog nivoa znanja i broja potrebnih poena.

 

 

PRIPREMA ZA ACT
ACT – American College Test


Šta je ACT?
ACT je standardizovani test koji se traži za upis na diplomske studije u Americi. Pitanja na ACT testu jednako su povezana s gradivom u srednjoj školi u oblasti engleskog jezika, matematike i prirodnih nauka.


Kako izgleda ACT test?
Sastoji se iz četiri dela sa pitanjima na zaokruživanje, i od pisanja eseja koji nije obavezan.

Delovi ACT testa su:

Celina

Vremensko ograničenje

Broj pitanja

Zadatak

English (engleski)

45 minuta

75

Standardni pisani engleski jezik i retoričke veštine

Mathematics (matematika)

60 minuta

60

Matematičke veštine stečene do početka 4. razreda srednje škole.

Reading (čitanje)

35 minuta

40

Razumevanje pročitanog teksta

Science (prirodne nauke)

35 minuta

40

Veštine interpretacije, analize, evaluacije, kritičkog prosuđivanja i sposobnosti rešavanja problema potrebne za prirodne nauke.

*Writing (pisanje eseja)

30 minuta

1

Esej na zadatu temu u kojem se izražava vlastito mišljenje i stavovi o zadatoj temi. Procenjuju se pisane veštine na nivou srednjoškolskog engleskog jezika i početnog fakultetskog nivoa.

*nije obavezno, a odabir zavisi od uslova koje postavlja fakultet na koji se prijavljujete.

Potrebna Vam je priprema?
Za polaganje ACT testa potrebno je pre svega dobro poznavanje engleskog jezika, a zatim i matematike kao i veština interpretacije, analize, evaluacije, kritičkog prosuđivanja i sposobnosti rešavanja problema potrebnih za prirodne nauke. Za visok rezultat je potrebno temeljno i kvalitetno se pripremiti pa se tako američki srednjoškolci za polaganje ACT testova najčešće pripremaju tokom godine. Osim poznavanja i razumevanja engleskog jezika i ostalih navedenih područja, potrebno je bliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova.

Merryland škola organizuje kako individualnu tako i grupnu pripremnu nastavu za polaganje ovog ispita.


Cena polaganja testa bez pisanja eseja iznosi 59 USD, a ACT s pisanjem eseja iznosi 74 USD. Za prijave nakon zadatog roka za online prijave (standby prijave) naplaćuje se dodatak od 41 USD na redovnu cenu.


ACT test se polaže u ovlašćenim ispitnim centrima ili u srednjoj školi kandidata (Arranged Testing). Ukoliko Vam trebaju detaljnije informacije slobodno nas kontaktirajte.

 

 

 

 


Opšti i konverzacioni kursevi